Over de brommobiel

Onderwerpen

Wet en regelgeving

Om in Nederland in een brommobiel te mogen rijden, moet u minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een bromfietscertificaat (het AM rijbewijs).

Wanneer mag u brommobiel rijden zónder examen te hoeven afleggen?

 Als u een rijbewijs B (auto) of een rijbewijs A (motor) hebt
 Als uw rijbewijs B of A is verlopen
 Als uw rijbewijs B of A om medische redenen ongeldig is of wordt
 Als u in het bezit bent van een bromfietscertificaat.

Een 45km auto wordt voor de wet gezien als een brommer die lijkt op een personenauto. Dit betekent dat een brommobiel ook een kentekenplaat moet hebben en verzekerd dient te zijn.

Voor brommobielen gelden grofweg dezelfde regels als voor personenauto’s. U moet dus gewoon uw gordel dragen, mag niet bellen onder het rijden en mag niet op het fietspad rijden. Het grote verschil met een personenauto is de maximum snelheid. Een brommobiel mag maximaal 45 kilometer per uur rijden. Vanwege deze snelheid mag u niet rijden op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer. Dit zijn onder andere snelwegen en autowegen. 
Voor nog meer informatie over de wet en regelgeving verwijzen wij u graag door naar de website van de rijksoverheid.

Ligier achterzijde

Voordelen van de 45km auto

Andere benamingen

Veel mensen kennen de brommobiel als de 45km auto. Dit is natuurlijk vanwege het simpele feit dat er 45 kilometer per uur mee mag worden gereden. Dit is op de brommobiel aangeduid met een 45km sticker op de achterkant. Het voeren van deze sticker is verplicht. 
Er zijn ook veel mensen die de brommobiel kennen als een gehandicaptenvoertuig of auto voor oude mensen. Dit is echter onjuist. De brommobiel is voor iedereen geschikt. Voor jong en voor oud. Jongeren mogen er al vanaf 16 jaar in rijden en ouderen mogen als zij worden afgekeurd voor hun autorijbewijs vaak wel in een brommobiel blijven rijden.
Veel mensen kennen de brommobiel ook als de namen van verschillende merken. Dit kan dan bijvoorbeeld gaan over de Aixam of over de Microcar. Soms wordt het ook verward met de Canta. Dit zijn echter verschillende merken.

Brommobiel voorbeeld
Interieur brommobiel

De luxe

Ondanks dat veel mensen de brommobiel zien als een gehandicaptenvoertuig of auto voor ouderen, is zij vaak ontzettend luxe uitgerust. Nieuwe brommobielen doen in veel gevallen niet onder voor een auto. Veel nieuwe brommobielen zijn al uitgerust met onder andere de volgende opties:

  • Stuurbekrachtiging
  • Automatische versnellingsbak
  • Elektrisch bedienbare ruiten
  • Multimediasysteem met touchscreen
  • Airco
  • Apple Carplay / Android Auto
  • Achteruitrijcamera
  • Parkeersensoren

Een brommobiel leasen

Wist u dat u uw 45km auto tegenwoordig ook kunt leasen? Voor een vast bedrag per maand rijdt u in een nieuwe Microcar of Ligier. Wij bieden u de mogelijkheid tot private lease of financial lease. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Kijkt u eens op de volgende pagina: Uw brommobiel leasen, of neem contact met ons op. U kunt ons bereiken op: 0321-745912.